Forum » przejdź wyżej

Co potrzeba, aby zaczac

Dodano: 15.05.2008 11:02 | Ostatnia edycja: 15.05.2008 11:03 | Link #

Moze zalozony temat zmotywuje kogos by napisal co dokladnie jest potrzebne na start i jak cenowo to wychodzi. Czekam na informacje :)

Dodano: 15.05.2008 11:58 | Ostatnia edycja: 15.05.2008 12:02 | Link #

No to jedziemy ;)

Jako, że nie jestem zwolennikiem kupowania gotowych zestawów rozbiję wszystko na drobne i opiszę (mniej-więcej) w oparciu o mój start, choć po części także o start znajomych:

1. Garnek. Tu masz pełną dowolność (o ile masz gaz) oraz znacznie mniejszą (o ile gazu nie masz). Bardzo wielu (? nie wiem ilu dokładnie) piwowarów używa po prostu dużego 30-litrowego gara który stawia na palniku z gazem. O ile galopujące ceny nie zmieniły rzeczywistości to jest to wydatek od 50 do hm... może nawet i 300 PLN jeśli szarpniesz się na jakieś cudo. Ja z braku gazu zainwestowałem od razu w Einkocha (w chwili obecnej to chyba wydatek rzędu jakichś 300 PLN + przesyłka). Może się też oczywiście okazać, że takowy garnek już masz. Wtedy koszty = 0 ;)
2. Fermentory. Przynajmniej dwa. Najlepiej z kranikiem bo różnica w cenie w zasadzie żadna a przełożenie na wygodę nieprzeciętne. Przydadzą się też ze dwa reduktory osadów (koszt znikomy). Do tego jeden filtrator. Całość wyjdzie Cię jakieś 110 PLN.
3. Konieczne będzie także coś do dezynfekcji (fermentorów, sprzętu, filtratora, butelek...). Osobiście stosuję roztwór Iodophoru polecano mi także (nie wymagające w przeciwieństwie do Iodophoru płukania czystą wodą) Chemipro ponieważ jednak zdaniem paru osób przy użyciu tego trzeba chodzić z szalikiem na ustach odpuściłem sobie (moje dziecko jest alergikiem). W sumie dezynfekcja to wydatek rzędu około 10 złotych na warkę. Przynajmniej w moim przypadku (podobno mam świra na punkcie reżimu sanitarnego).
4. Rozlewamy piwo. Potrzebujesz kapsli (groszowy wydatek), kapslownicy (od niecałych 50 do ponad 100 złotych w zależności co wybierzesz. Ja używam Grety i mimo wszystko jestem średnio zadowolony. Teraz chyba wybrałbym inną). Przyda się też takie coś, jest niezastąpione podczas rozlewu do butelek (mniej piwa się rozlewa i marnuje :))
5. Inne akcesoria. Trzeba mieć niewątpliwie coś do mieszania zacieru. Ale tu starczy solidna drewniana łycha :) Termometr - absolutnie konieczny (najtańszy niecałe 15 PLN). Kapsle (wszak trzeba butelkę z piwem czymś zatkać do refermentacji ;)), tutaj koszt jest w zasadzie żaden. Jodowy wskaźnik skrobii (podobnie). Czasami kilka rzeczy można kupić w zestawie...
Do chmielenia przydałyby się też siateczki muślinowe (kolejny groszowy wydatek). I na dobrą sprawę to już chyba wszystko... (poza surowcami oczywiście). Jeśli o czymś sobie zaraz przypomnę (piszę z pracy i właśnie oderwałem się od jakiejś oferty handlowej ;)) to zedytuję posta i dopiszę :)

Tymczasem koszt całości (liczonej po absolutnym minimum) wyszedł jakieś 200-250 złotych plus to co potrzebne jest do każdej warki osobno (surowce, kapsle, dezynfekcja)

Podałem koszty "rozkręcania się" od razu do warzenia z zacieraniem bo sam tak zaczynałem. Z upływem czasu można powiększyć park maszynowy np. o chłodnicę (przydatny wynalazek, zwłaszcza wobec nieposiadania balkonu) oraz np. śrutownik (wolę sobie sam ześrutować słód niż kupować ześrutowany). Ale nie trzeba tych akurat rzeczy nabywać od razu jeśli ktoś tnie na starcie koszta.

Różnych piw: 605 | Browarów: 200 | Państw: 28
Dodano: 15.05.2008 13:08 | Link #

Przypne sie tutaj, zeby juz nie zakladac nowego watku. Jezeli mam duzy, powiedzmy, taki na 13 litrow garnek emaliowany to wystarczy na sam poczatek? To jest zwykly stalowy garnek emaliowany z Olkusza.

Dodano: 15.05.2008 16:26 | Link #

13 to IMHO stanowczo za mało. Żeby chociaż te 20 miał. Nie chciałbym strzelać, ale obstawiam, że więcej jak 8 litrów piwa w takiej 13-tce nie uwarzysz...

Różnych piw: 605 | Browarów: 200 | Państw: 28
Dodano: 15.05.2008 21:52 | Link #

13 litrów wystarczy jak będziesz robił z ekstraktów.

Mateusz Dubiel, mdubiel@gmail.com

Forum » przejdź wyżej