Moze zalozony temat zmotywuje kogos by napisal co dokladnie jest potrzebne na start i jak cenowo to wychodzi. Czekam na informacje :)
Forum
»
przejdź wyżej
Co potrzeba, aby zaczac
|
|
|
|
No to jedziemy ;) Jako, że nie jestem zwolennikiem kupowania gotowych zestawów rozbiję wszystko na drobne i opiszę (mniej-więcej) w oparciu o mój start, choć po części także o start znajomych: 1. Garnek. Tu masz pełną dowolność (o ile masz gaz) oraz znacznie mniejszą (o ile gazu nie masz). Bardzo wielu (? nie wiem ilu dokładnie) piwowarów używa po prostu dużego 30-litrowego gara który stawia na palniku z gazem. O ile galopujące ceny nie zmieniły rzeczywistości to jest to wydatek od 50 do hm... może nawet i 300 PLN jeśli szarpniesz się na jakieś cudo. Ja z braku gazu zainwestowałem od razu w Einkocha (w chwili obecnej to chyba wydatek rzędu jakichś 300 PLN + przesyłka). Może się też oczywiście okazać, że takowy garnek już masz. Wtedy koszty = 0 ;) Tymczasem koszt całości (liczonej po absolutnym minimum) wyszedł jakieś 200-250 złotych plus to co potrzebne jest do każdej warki osobno (surowce, kapsle, dezynfekcja) Podałem koszty "rozkręcania się" od razu do warzenia z zacieraniem bo sam tak zaczynałem. Z upływem czasu można powiększyć park maszynowy np. o chłodnicę (przydatny wynalazek, zwłaszcza wobec nieposiadania balkonu) oraz np. śrutownik (wolę sobie sam ześrutować słód niż kupować ześrutowany). Ale nie trzeba tych akurat rzeczy nabywać od razu jeśli ktoś tnie na starcie koszta. Różnych piw: 605 | Browarów: 200 | Państw: 28
|
|
|
Dodano: 15.05.2008 13:08 |
Link #
Przypne sie tutaj, zeby juz nie zakladac nowego watku. Jezeli mam duzy, powiedzmy, taki na 13 litrow garnek emaliowany to wystarczy na sam poczatek? To jest zwykly stalowy garnek emaliowany z Olkusza. |
|
|
Dodano: 15.05.2008 16:26 |
Link #
13 to IMHO stanowczo za mało. Żeby chociaż te 20 miał. Nie chciałbym strzelać, ale obstawiam, że więcej jak 8 litrów piwa w takiej 13-tce nie uwarzysz... Różnych piw: 605 | Browarów: 200 | Państw: 28
|
|
|
13 litrów wystarczy jak będziesz robił z ekstraktów. Mateusz Dubiel, mdubiel@gmail.com
|
0
Wyślij