Forum » przejdź wyżej

Woda z ogrzewacza przepływowego

Dodano: 08.08.2007 16:56 | Ostatnia edycja: 09.08.2007 11:52 | Link #

Ponieważ powolutku zastanawiam się nad pierwszą warką jaką wykonam już w nowym mieszkaniu - zaczynam to sobie wszystko składać do kupy. Oczywiście wiele się nie zmieni - dalej będzie ta sama woda z tego samego ujęcia, będzie ten sam sprzęt (co najwyżej wzbogacony o śrutownik), ale... zmieni się jeden szczegół związany z wodą.
Z racji braku c.w.u oraz gazu jednocześnie - stanęliśmy przed wyborem bojler kontra ogrzewacz przepływowy. Stanęło na tym drugim - konkretnie na dość bajeranckim wynalazku (uwaga! otwiera się jako plik pdf!) I tutaj pojawia się moja wątpliwość - generalnie c.w.u. nigdzie nie jest polecana do zastosowań spożywczych (co zresztą nie dziwi). Tak samo nie odważyłbym się wykorzystywać do tego wody z bojlera. Ale... z ogrzewacza przepływowego? To ta sama woda co pocieknie z "zimnego kurka" - dojdzie tylko i wyłącznie obieg przez dwie rurki więcej oraz tenże ogrzewacz - który pracuje ogrzewając wodę pracą kilku zaizolowanych grzałek (czy jakoś tak)...

plusy:

• woda ogrzana do żądanej wartości lejąca się na żądanie prosto z kranu
  • praktycznie gotowa woda do zacieru - nie trzeba godzinę wpatrywać się w Einkocha jak męczy się z podgrzaniem 20-25 litrów do 60-kilku stopni
  • elegancko przygotowana woda do wysładzania (wystarczy lekko podmieszać z zawartością jednego gotowania w czajniku 1,5litra)

minusy:

• w zasadzie brak - poza moimi wątpliwościami, czy można wodą, która tamtędy pójdzie traktować jako zdatną do spożycia i wykorzystywania w warzeniu...
  • ewentualne koszty
Różnych piw: 605 | Browarów: 200 | Państw: 28
Dodano: 08.08.2007 22:14 | Link #

IMHO ważniejsze jest jaka jest sama woda w kranie. Ten podgrzewacz to jest kilka rurek i w zasadzie woda nie ma styku z niczym innym, a śmiem twierdzić że wnętrze ogrzewacza jest o wiele lepiej wykonane niż nie jedne rury w Twoim mieście :)
Tylko że, niewiem jak to wygląda z wydajnością i cenowo jak wychodzi ogrzewanie takiej wody. Ale skoro można faktycznie ustawić podgrzewanie wody na zadaną temperaturę, to czemu by nie spróbować?

Mateusz Dubiel, mdubiel@gmail.com
Dodano: 09.08.2007 11:23 | Ostatnia edycja: 09.08.2007 11:42 | Link #

Wydajność wynosi od 6 do 10 litrów na minutę dla wersji którą zakupiliśmy (czyli 21kW) - w zależności od zadanej temperatury (i wyjściowej temperatury wody zimnej). Kosztowo - trzebaby to było policzyć - ale zapewne nie odbiega znacznie od czajnika elektrycznego, może nawet ze względu na funkcje oszczędzające energię wyjść taniej (to tylko moje domniemywanie). Temperaturę reguluje się co 0,5°C więc można naprawdę ładnie ustawić sobie potrzebną ciepłotę wody (w zakresie do 60°C, bo więcej niestety ze Stiebla nie wydusisz)

edycja:
Zainspirowałeś mnie tymi kosztami więc zadałem sobie trochę trudu do wyliczenia kosztów :)
przygotowanie 20 litrów wody do temp 60°C z pomocą Stiebla
wziąwszy poprawkę, na temperaturę wody jaką mieliśmy podczas gotowania w Einkochu, powinien on osiągnąć wydajność 7,1 l/min.
2,8 minuty czyli 21kWh x (2,8/60) = 0,98 kWh = 39 groszy
wyciągnięcie tej samej temperatury w Einkochu
ostatnio zajęło nam jakieś 25-26 minut, więc tyle samo wykorzystamy do obliczeń.
25 minut czyli 1,8 kWh x (25/60) = 0,75 kWh = 30 groszy

Cenowo rzeczywiście wyszło o całe 30% drożej, z drugiej strony - co to za rząd wielkości kosztów? 9 groszy mnożone nawet przez 100 warek da nam dopiero 9 złotych :)

Porównajmy jeszcze przy okazji cenę mycia - tym razem z c.w.u. miejską.
Koszt podgrzania (miejski) 1000 litrów - 15 PLN.

Wydajność przy wodzie potrzebnej do mycia butelek - 38° (zresztą lepsza z tutejszego kranu nie cieknie) wyniesie 14l/min. czyli potrzebujemy 71,5 minuty żeby wylać cały kubik.
(71,5/60) x 21kWh = 25,02 kWh = 10,00 złotych, jak w mordę strzelił.

Wniosek - może ogrzewacz przegrał z Einkochem - ale za to wodę miejską (inna sprawa, że podgrzanie w Sosnowcu jest chyba jednym z najdroższych w kraju, zaś na osiedlu obok taryfikują nawet nie 15 a 19 PLN! za kubik) bije na łeb na szyję - dając 33% oszczędności

uuffff :)

P.S. Porównania z czajnikiem elektrycznym już mi się nie chce obliczać ;)

Dodano: 10.08.2007 09:47 | Link #

wode z bojlera odradzalbym Ci obowiazkowo - w ogole nie nadaje sie ani do picia ani do zadnego innego wykorzystania, pewnie juz sobie gdzies o tym poczytales. Nad ogrzewaczem nigdy sie nie zastanawialem, ani nad junkersem ani nad takim na elektryke. Teoretycznie spokojnie mozesz tej wody uzywac - to ta sama woda tylko podgrzana. sprawdz sobie tylko czy nie masz jakichs kolanek i miejsc potencjalnych zastojow wody, zwlaszcza ze dp 70 st. sobie tym raz na miesiac wody nie podgrzejesz.

Dodano: 10.08.2007 09:53 | Link #

Sam napisałem, że z bojlera odpada :)
Obejrzę sobie dzisiaj jak idą rury, a najlepiej poproszę hydraulików o plany.

Dodano: 01.09.2007 13:18 | Link #

Jezeli jest tak jak piszesz to zastanowilbym sie jeszcze nad jakims okresowym dezynfekowaniem tego ogrzewacza. Sam stwierdziles ze moze on wode ogrzac maksymalnie do 60 stopni. A przydaloby sie co jakis czas wydusic z niego 70. Generalnie zasada jest taka, i dotyczy przede wszystkim bojlerow, poza tym wszelkich ogrzewaczy a takze nawet wody w spoldzielniach mieszkaniowych ze raz na miesiac woda przez jakis czas powinna miec 70-72 stopnie, wlasnie ze wzgledu na wybicie bakterii. Jesli nie mozesz podgrzac - pomysl o innym rozwiazaniu.

Howard! Dorwiemy Cie!
Dodano: 01.09.2007 14:04 | Ostatnia edycja: 01.09.2007 14:06 | Link #

A jak mam go "okresowo dezynfekować"? Przecież go nie zdejmę i nie rozkręcę - bo jest podpięty do siły. A na wodę, która jest podawana też nie mam wpływu. Musiałbym chyba raz na miesiąc zamówić w Wodociągach Miejskich żeby puścili dla mnie coś xtra... :P

Wydaje mi się, że łącząc pożyteczne z pożytecznym - wystarczy jeśli zużyję całą wannę do porządnego wymycia butelek. Podgrzanie do 60°C i przepływ takiej wody przez ogrzewacz przez dobrych paręnaście minut także powinno (?) załatwić sprawę.

Forum » przejdź wyżej